Få saker är så fundamentala för vår hälsa som sömn och vila. Under sömnen sker bland annat reparationer av celler, immunförsvaret stärks och hjärnan återhämtar sig och bearbetar intryck. Trots att det finns mängder med information om sömnens fördelar, så verkar sömnproblem ständigt uppkomma som en anledning till ohälsa. Varför sover vi inte mer och med bättre kvalité när vi vet hur viktigt det är? Om vi tar ett evolutionärt perspektiv kan vi måla upp en bild av hur våra förfäder sov och vilade och kanske använda oss av den för att komma tillrätta med sömnen i en modern tid.
Innan människan uppfann artificiellt ljus blev det helt sonika mörkt på kvällen och därmed svårt att utföra sysslor som att samla mat, jaga eller förflytta sig. Under tusentals år fanns, efter solnedgång, alltså inget alternativ annat än att vila och sova. Våra gener har enligt detta synsätt anpassat sig efter ett mönster av aktivitet så länge det är ljust och sömn när det är mörkt. Omvandlat i timmar är det inte svårt att föreställa sig att våra förfäder spenderade runt 10 timmar per dygn på att sova och vila. Utöver nattens sömn fanns även tid för vila under dagen om det behovet uppstod. Stammen kunde förflytta sig långa sträckor eller jobba ihärdigt i jakten på vilt. Om inte nattens sömn räckte till så kunde en snabb vila mitt på dagen fungera som återställare om jakten varit hektisk. Idag behöver vi inte jaga eller förflytta oss långa sträckor för att överleva, men många av oss lever ett minst sagt hektiskt liv. En stunds vila på dagen är förmodligen nyttigt, inte bara utifrån att vi är evolutionärt anpassade för det, utan även då det moderna tempot tar ut sin rätt. Tillåter du dig själv att vila mitt på dagen?
När det moderna konstgjorda ljuset introducerades så öppnades fantastiska möjligheter för människan att vara ”produktiv” även under dygnets mörka timmar. Vi är inte längre begränsade till att utföra aktiviteter under solens strålar, utan kan lätt göra i princip vad vi vill, när vi vill. Det är ingen tvekan om att artificiellt ljus bidragit till fantastiska saker och utvecklat mänskligheten på många sätt. Dock kan det finnas anledning att reflektera över vilken påverkan på sömnen och återhämtning som det artificiella ljuset har. För att nämna en påverkan som artificiellt ljus har på oss kan vi lyfta fram melatonin. Hormonet melatonin har ett finger med i många olika funktioner i kroppen och fungerar bland annat som en sömnregulator. Melatonin påverkas av ljus och kan störa din naturliga förmåga att somna på kvällen om du utsätter dig för ljus efter att solen gått ner. Många människors liv är dessutom ordnade utifrån en arbetsdag som sällan har utrymme för en snabb återhämtande vila mitt på dagen. Vi förlänger därmed det vakna tillståndet och utsätts för mer solljus samt artificiellt ljus än vi är evolutionärt anpassade för.
Det kan såklart vara svårt att undvika artificiellt ljus helt och hållet, särskilt när man bor på de nordligare breddgraderna där årstiderna styr hur ljuset flödar. Istället för att försöka leva i komplett mörker handlar det snarare om att medvetandegöra för sig själv att artificiellt ljus kan ha en påverkan på sömnen. Om du upplever att du har sömnproblem kan du börja med att ta ansvar för delar som du kan påverka, t.ex. att inte utsätta dig för allt för mycket artificiellt ljus.
TV, telefoner och surfplattor utsätter oss dels för artificiellt ljus vilket kan störa sömnen. I tillägg har dessa apparater en tendens att få våra prioriteringar att skifta. En timme framför surfplattan blir lätt till två timmar och kanske hänger plattan med ner i sängen för att ytterligare påverka vår önskan och förmåga att sova. Det evolutionära perspektivet har en enkel lösning på det här problemet vilket du vid det här laget säkert är medveten om. Stäng av, koppla bort och släng ut alla elektroniska mojänger när det börjar närma sig läggdags. Ta ett aktivt beslut om att du ska prioritera sömnen och sätt ett klockslag då du bestämmer dig för att logga ut för kvällen. Vi föreslår att du ser till att få minst två timmar utan TV, mobiler och surfplattor innan det är dags att sova. Testa tre kvällar och utvärdera sen. Vi är ganska säkra på att du, utöver en förbättrad sömn, även finner att de här timmarna på kvällen utan mediebrus leder till andra positiva saker. Mer tid till familjen, samtal och umgänge för att nämna några.
Den fundamentala sömnen påverkas även av andra saker som kost, stress och rörelse. Den primala livsstilen tar sig an alla dessa och andra delar som är väsentliga för att möjliggöra god sömn och en optimerad hälsa.
Tidigare i detta inlägg nämnde vi en hypotes om att våra förfäder spenderade runt 10 timmar per dygn på att sova. Modern forskning bekräftar denna teori och påvisar att sömnbehovet hos en vuxen ligger runt ca 7-9 timmar per dygn, även om det såklart finns individuella variationer. Forskning visar också att kvalitén på sömnen är av yttersta vikt. Även om en person sover 7 timmar varje natt betyder det inte att det är av högsta kvalité. Sömnen kan vara påverkad av stress, artificiellt ljus, koffein, alkohol m.m.
Det är inte ovanligt att människor ger uttryck för att de inte har tid att lägga 7-9 timmar på sömn varje dygn. Det finns så mycket som måste uträttas och att sova bort tiden är inget alternativ. Det kan dock vara så att denna inställning leder till det rakt motsatta, nämligen nedsatt prestationsförmåga och förlorade timmar. Om vi siktar på att få ca 7-9 timmar kvalitativ sömn per natt, så är chansen stor att vi kan vara mer effektiva under de vakna delarna av dygnet. Sömn kan således ses som en investering i tid.
Har du problem med sömnen? Vill du få enkla och effektiva råd hur du kan komma rätta med sömnproblem och uppleva mer energi och glädje i vardagen? Eller vill du lära dig mer om det evolutionära perspektivet på sömn och hälsa? Ta ansvar och ett första steg mot bättre sömn och optimerad hälsa genom att boka en konsultation med oss.
7 svar på “Sömn – en investering i tid!”
Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.