80/20-regeln, Paretoprincipen.

I en optimerad värld är allt vi gör med och bidrar lika mycket till våra önskade resultat. I en optimerad värld kan vi t.ex. gå till gymmet och räkna med att alla aktiviteter som vi tar oss an därinne har samma effekt på muskelbyggande, form och hälsa. I en optimerad värld finns ingen bortkastad tid eller missriktade aktiviteter.

Nu tror inte jag att en fullt ut optimerad värld är uppnåelig eller ens önskvärd, men jag gillar ändå att fundera på hur jag kan bli effektivare på vissa områden i mitt eget liv. Det är här som 80/20-regeln kommer in som ett sätt att tänka kring effektivitet.

80/20-regeln har som hypotes att 80 % av resultatet kommer från 20 % av aktiviteterna. I exemplet med gymmet skulle det innebära att 80 % av muskelbyggande, form och hälsa kan härledas till endast 20 % av aktiviteterna. 80/20-regeln (kallas också för Paretoprincipen efter den italienske ekonomen Vilfredo Pareto som noterade att 80 % av tillgångarna i Italien ägdes av 20 % av befolkningen) kan appliceras på många olika områden i livet.

  • 80 % av dina träningsresultat kommer från 20 % av träningen.
  • 80 % av dina mail kommer från 20 % av dina kontakter.
  • 80 % av resultatet på jobbet är producerat av 20 % av medarbetarna.
  • 80 % av intäkterna kommer från 20 % av kunderna
  • osv…

80/20-regeln är inte en regel i bemärkelsen att den alltid stämmer, utan ger snarare en indikation på att det mesta i livet är ojämnt fördelat. När det gäller exemplet med gymmet måste jag dock erkänna att det stämmer fullt ut med mina egna erfarenheter. Även om jag numera har släppt mina tidigare idéer om att träning måste vara strikt och statiskt så lägger jag fortfarande 2 timmar per vecka på styrketräning. Jag vill gärna tro att det är väl använd tid och att varje minut bidrar till muskelbyggande, form och hälsa, men när jag rannsakar mig själv inser jag att så inte är fallet. För att du ska förstå vad jag menar behöver jag beskriva hur ett 60-minuters pass i gymmet kan se ut en vanlig dag. Det är ok att le åt mig eller åt egna igenkännande.

Minut 1-5.

Går in i gymmet med fullt fokus att träna effektivt i 60 minuter, bara för att sekunden senare spendera 4 minuter på att kolla runt vilka personer som är på plats och vilka maskiner som är lediga.

Minut 6-10.

Snackar bänkpress och benböj (aka snackar skit) med X som också är på gymmet och ”tränar”.

Minut 11-20.

Uppvärmning på löpband. Promenerar först i 8 minuter men inser sedan att jag borde bli lite varm och spurtar de sista 2 minuterna.

Minut 21-26.

Förberedelser inför dagens första övning, benböj.

Minut 27-42.

Genomför 5 set benböj á 1 minut med 2 minuter vila mellan varven (oavsett om jag behöver det eller inte).

Minut 43-44.

Fyller på vattenflaskan och kollar runt om det anlänt någon mer jag känner.

Minut 45-48.

Förberedelser inför dagens andra övning, bänkpress.

Minut 49-59.

Genomför 5 set med bänkpress á 1 minut med 1 minuts vila mellan varven (har ju insett att tiden rinner ifrån mig så nu gäller det att snabba på).

Minut 60.

Plockar snabbt ihop efter mig och beger mig hemåt då jag har åtaganden som väntar.

Känner du igen dig?

Kanske är mitt exempel lite överdrivet, men faktum är att denna beskrivning inte ligger så långt från ett av mina och andras träningspass. Om jag summerar tiden av de aktiviteter som har störst potential att bidra till muskelbyggande, form och hälsa får jag det till följande.

  • 2 minuter spurt vid uppvärmningen.
  • 5 minuter benböj.
  • 5 minuter bänkpress.

Totalt alltså 12 minuters aktiviteter av 60 spenderade.

Man skulle kunna säga att ca 80 % av resultatet från det beskrivna träningspasset kommer från ca 20 % av aktiviteterna. Sen skulle jag kunna bryta ner det ännu mer genom att räkna ut hur lång tid som jag faktiskt belastar musklerna vid varje repetition benböj eller bänkpress och då inse att den effektiva tiden är ännu mindre. Idag nöjer jag mig dock med att konstatera att den mesta tiden jag spenderar i gymmet går åt till annat än att bidra till muskelbyggande, form och hälsa.

Denna insikt kan jag nu använda till min fördel och eliminera aktiviteterna som inte bidrar till önskat resultat och istället göra mer av det som skapar värde. I mitt fall har det faktiskt inneburit att jag på senare tid investerat i ett enkelt hemmagym eftersom distraktionerna vid träning blir färre i hemmiljö. Jag ”hittar fortfarande på” en del aktiviteter under mina 60 minuter som inte bidrar till önskat resultat, t.ex. kollar tvättmaskinen, slänger in ved i pannan och hämtar upp mat från frysen. Totalt sett lägger jag dock mer tid på effektiva aktiviteter som bidrar till ett positivt resultat när jag tränar hemma istället för på gymmet. I tillägg slipper jag restid.

gym
Mitt hemmagym är inte riktigt av den här kalibern, men man kan ju drömma.

Du kan prova att applicera 80/20-regeln på din egen träning eller något annat område i ditt liv genom att noga dokumentera vad du gör och sedan analysera vilka aktiviteter som bidrar till de resultat du vill uppnå. Gör mer av dessa aktiviteter och eliminera så mycket som möjligt av aktiviteterna som inte bidrar till att uppnå dina önskvärda resultat.

Självklart måste det få finnas en del ”dötid” i livet och allt behöver inte mätas och analyseras, men det finns mycket dyrbar tid att tjäna genom att reflektera över vad som faktiskt är effektivt och inte. Kanske kan 80/20-regeln vara till din hjälp i detta arbete.

Lycka till!


Det här inlägget är skrivet av Håkan Eriksson.

3 svar på “80/20-regeln, Paretoprincipen.”

  1. Pingback: WoW. |

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.