Honung -mer än bara socker.

Reklam

Jag vill flagga för att den här texten, utöver att innehålla information om honung, bör ses som ett reklaminlägg för en produkt Primal hälsa säljer. Jag förespråkar alltid ett kritisk perspektiv när du tar till dig information, särskilt om det finns ekonomiska intressen med i bilden. Jag uppmanar dig därför att själv undersöka huruvida nedanstående påståenden verkar rimliga eller inte. I slutändan är det bara du själv som är ansvarig för vad du stoppar i dig oavsett vad andra säger. Nu vidare till dagens inlägg.

Naturens sötningsmedel

Jag förespråkar att du ska äta så naturlig, näringstät och giftfri mat som möjligt. Det innebär att du mest kommer äta grönsaker, kött, fisk, skaldjur, fågel, frukt, rotfrukter, nötter och bär. Dessa är goda och till stor del nödvändiga livsmedel som du behöver för att tillgodose alla dina näringsbehov. Om du inte vill äta något mer än så är det helt ok.

Ibland kanske du känner för att äta något som räknas in i en annan kategori än den med nödvändiga livsmedel. Ibland kanske du känner för att äta något eftersom det är gott. Ibland kanske du känner för att äta något som är sött. Om så är fallet tycker jag att ditt val ska falla på naturens eget sötningsmedel, honung.

Vad innehåller honung?

Varje batch med honung är unik och innehållet likaså. Detta beror bl.a. att på att bina besöker olika blommor vid olika tillfällen, vilket ger unika egenskaper för varje omgång honung (åtminstone om du köper en kvalitetsprodukt som inte består av blandningar eller har manipulerats med tillsatser). Överlag består dock honung av ca 38 % fruktos och 28 % glukos. Honung innehåller även vatten och mindre mängder mineraler, enzymer, flavonoider och polyfenoler (de två sistnämnda brukar kallas för antioxidanter).

Är honung nyttigt?

Honung är absolut socker men bör ändå inte jämföras med vanligt bordssocker då honung har visats sig ha flera hälsofördelar. Honung har t.ex. en antibakteriell effekt och kan förkorta sjukdomstiden vid diarré, åtminstone hos barn (1). Honung har också visats sig kunna minska triglycerider, LDL-kolesterol och CRP (inflammationsmarkör) hos överviktiga personer jämfört med sackaros (vitt socker) (2), samt minska oxidation av fett som uppstår vid t.ex. upphettning. Honung från bin som suger nektar från en blandning av vilda blommor kan således vara en strålande ingrediens i marinader för kött du tänkt grilla (3). Honung fungerar även till viss del som prebiotika, alltså blir till mat åt dina goda tarmbakterier (4).

Utöver dessa vetenskapliga upptäckter finns det mängder med anekdoter och personliga berättelser om honungens goda effekter. Honung används bl.a. som salva vid småsår, som behandling mot hosta och gikt samt som ingrediens i naturliga ”skönhetsprodukter” som ansiktsmasker och läppbalsam. Ett intressant användningsområde för honung är som naturligt sömnpiller. Honungsvatten, honung och varm mjölk eller honung och vinäger har länge använts som kvällsdrycker i många kulturer men har på senare tid fått mer uppmärksamhet då profiler likt Tim Ferris och Dave Asprey rekommenderat detta. I Aspreys fall är det honung och MCT-olja som gäller och han påstår det kan intas utan att bryta ketos, vilket i sig är intressant.

Honung utifrån ett evolutionärt perspektiv

Även om inte honung fanns tillgängligt för våra förfäder 24 timmar per dygn är det ingen tvekan om att vi med god aptit stoppat i oss den söta honungen när vi väl kom över den. Det finns t.o.m. de som hävdar att honung tillsammans med kött och stärkelsehaltiga rotknölar bidragit till att våra hjärnor vuxit och format oss som människor (5). Studier av nutida folkslag som lever som samlare och jägare demonstrerar att honung, i perioder, utgör en stor del av det dagliga kaloriintaget (6).

Honungens plats i en modern värld

Likt jag poängterat många gånger på den här hemsidan är det viktigt att komma ihåg att den moderna människans tillvaro skiljer sig väsentligt från våra förfäders liv. Det betyder att vi kan få en bra förståelse för vad våra kroppar är anpassade för genom att studera våra förfäder som levde under den paleolitiska tidsåldern, men det betyder inte att vi kan göra precis vad vi vill bara för att något räknas som paleo. Bara för att honung konsumerats av våra förfäder, ibland i väldigt stor utsträckning, betyder det inte att vi kan äta det i obegränsade mängder. Min inställning är att honung skall ses som något sött du njuter av vid vissa tillfällen. Honung bör inte utgöra en majoritet av dina dagliga kalorier utan intas med förnuft och i vissa sammanhang. Eftersom det inte finns en kosthållning som passar alla är det inte självklart att du bör konsumera honung. Det är bara du själv som i slutändan kan avgöra om du tycker att något gör dig gott eller inte. Med det sagt vill jag ändå påpeka att honung absolut har vissa närings- och hälsomässiga fördelar och inte bör jämföras med ”vanligt” bordssocker.

Om honungen Primal hälsa säljer

Honungen som Primal hälsa säljer går under varumärket ”Health & Beauty” och utvinns i Paymogo i södra Spanien. Platsen där bina hämtar sin nektar är fri från gifter och bekämpningsmedel. Luften är ren och bina utvecklas i en miljö utan föroreningar. Omgivningen består av inhemska, vilda växter som gör honungen speciell. Honungen är rå och behandlas enbart manuellt i liten produktion. Biodlare Manuel Canelo gör sitt yttersta för att honungen ska hålla bästa möjliga kvalité. Han kan stolt visa upp fina resultat i oberoende laboratorietester, både gällande näringsinnehåll samt HMF-värdet som visar om honungen upphettats samt är ett tecken på kvalité. Gränsvärdet för HMF är 40mg/kg och ett lågt värde är bra. HMF-värdet på vår honung ligger på 1mg/kg vilket alltså är väldigt bra och en fin garanti för att honungen håller hög kvalité.

Honungen innehåller absolut inga tillsatser och blandas inte med annan honung som annars förekommer både bland svensk och importerad honung.

Honungen är av trögflytande karaktär, har en djup fyllig smak och passar utmärkt såväl i köttmarinader som i den hemgjorda granolan. Eller varför inte prova att baka en omgång av mormors klassiska favoriter.

   

   

I den här fantastiska miljön samlar bina sin nektar. Bikuporna kan skymtas på sista bilden.

Primal hälsa importerar honungen direkt från biodlare Manuel utan mellanhänder. Honungen märks med svensk information enligt livsmedelsverkets direktiv och lagras sedan mörk, torrt och svalt i väntan på att levereras till kund. Primal hälsa är ensamma i Sverige om att sälja den här honungen och antalet burkar är begränsade. Passa därför på att beställa en burk eller tre innan det är för sent.

Här kan du beställa honungen.

Ha det bra!


Det här inlägget är skrivet av Håkan Eriksson.

Referenser:

1: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1416773/

2: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18454257

3: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22063889

4: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15826039

5: http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07409710.2011.630618

6: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8672404