Vem bestämmer över din kropp?

Att diskutera och argumentera för sin sak för att andra ska ändra åsikt är många gånger viktigt för att samhället ska utvecklas till det bättre. Demokratiska länder har många naturliga forum där alla kan praktisera sin yttrandefrihet och komma till tals. Demokrati bygger också på att det som majoriteten tycker i en fråga kan komma att påverka dig som individ även om du är av en annan åsikt. Du kan behöva göra saker som du egentligen inte vill eftersom du tror att det finns en bättre lösning. Du har alltså inte ensam makt att göra som du vill i alla frågor. Så lyder reglerna vi accepterat genom att vara en del av laget i ett demokratiskt samhälle.

När det kommer till din kropp och hälsa har du däremot full makt att göra precis så som du vill, precis så som du anser är bäst för dig. I varje fall när det kommer till att följa andras råd eller inte. Använd dig av den makten för att säkerställa att din resa mot bättre hälsa går i linje med vad du tror på och vill.

Min upplevelse är att många av oss fortfarande tror att andra vet bättre än oss själva när det kommer till den egna hälsan och därmed överlåter makten att bestämma över vår kropp till någon annan. Självklart uppstår situationer där vi behöver förlita oss på att andra är experter när vi själva inte har en aning. Det kan t.ex. gälla komplicerade ingrepp och operationer som måste utföras för att vi ska bli friskare. Ibland behöver vi helt sonika lägga vår hälsa i andras händer och hoppas på att vi får den absolut bästa hjälpen som finns, även om erfarenheter visar att det inte alltid är fallet. Ibland vet vi inte vad som är rätt och då behöver andra bestämma åt oss. Det är dock undantagsfall eftersom jag tror att vi oftast vet bäst själva.

Oavsett din ålder är du den som har störst erfarenhet av din egen kropp och hälsa. Ingen annan känner din kropp så bra som du själv och ingen annan kan säga att något är rätt för dig om du känner motsatt. Du har makten i dina händer att följa andras råd eller inte. Om du känner att råden som du får gällande din hälsa går i linje med vad du tror på är det så klart bara att följa dem fullt ut. Om du vill förlita dig fullt ut på andra utan att känna efter om det som föreslås är rätt för dig så är det också ok. Om du däremot känner starkt motstånd till ett råd från någon, har du möjlighet att bortse från det. Om du är av en annan åsikt än den som ger dig rådet att göra si eller så har du rätt att gå din egen väg.

Det är kanske normbrytande och svårt att vara den som inte följer auktoriteters direktiv, men det är fullt möjligt. Kanske stöter du på motstånd från den som ger dig rådet eller från människor i din närhet som tycker att du ska följa direktiven. Kanske hamnar du i en diskussion där du upplever att du måste argumentera för din sak för att andra ska ändra åsikt. Kom då ihåg att så inte är fallet när det gäller din egen kropp och hälsa. Du behöver inte ha majoriteten med dig för att bestämma vad du vill göra med din kropp. Om du är myndig behöver du faktiskt inte ha någon med dig och därför behöver du inte argumentera för din sak om du inte vill. Ta inte striden med dem som tycker att du ska göra på ett visst sätt om det inte känns värt det. Ta inte striden om du upplever att det gör dig sjukare, ty det finns ett annat sätt. Tacka istället för rådet, gå därifrån och gör sedan som du vill. Naturligtvis får du själv ta fullt ansvar för dina handlingar precis som i alla andra situationer i livet, så gör inget dumt och halvdant. Se istället till att stämma av om det finns stöd för dina känslor och åsikter genom att läsa på.

Idag när i princip all världens kunskap finns tillgänglig via våra fingertoppar är möjligheten att finna stöd för egna upplevelser och idéer större än någonsin. Idag kan alla bli ”experter” på hälsa genom att studera litteraturen, experimentera och vara nyfiken. Om du lär känna din kropp, tolka dess signaler och sedan agerar därefter är chansen stor att du blir din egen expert under resan mot optimerad hälsa.

Formella utbildningar och titlar fyller absolut en funktion men de betyder inte att dess innehavare har ensamrätt på viss kunskap. Ingen människa blir någonsin fullärd. Bara den som fortsätter att utveckla sig själv, bara den som ständigt berikar sina kunskaper och bara den som förhåller sig ödmjuk inför hur lite hen vet, kan enligt mig kallas för vis. Det gäller oavsett hur många titlar och utbildningar personen i fråga har.

Lika självklart som att det finns otroligt mycket värdefull kunskap att inhämta via nätet, är det att det finns mycket strunt. Att ständigt förhålla sig kritisk till information är därför viktigt för den som vill söka efter egna svar i frågor som rör hälsa (och allt annat också för den delen). Jag tror också att det är viktigt att inta en ödmjuk inställning mot nya råd som kommer till en och inte alltid förhålla sig skeptisk mot ”expertisen”. Bara för att någon tidigare gett dig råd som strider mot din inre övertygelse, betyder det inte att alla råd från samma person faller inom samma kategori. Lyssna på vad personen har att säga, känn efter hur det landar och gör sedan det som är bäst för dig.

Ha det bra!


Det här inlägget är skrivet av Håkan Eriksson.

Ett svar på “Vem bestämmer över din kropp?”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.