Att läka en läckande tarm.

Läckande tarm får allt mer uppmärksamhet och är ofta med som en parameter att kontrollera vid försök att finna orsaken till symptom som magsmärtor, trötthet, diarré, hudbesvär m.m. (åtminstone inom medicinska grenar som har evolutionära, funktionsmedicinska och holistiska perspektiv på hälsa).

Om tarmen fungerar som den ska släpper tarmväggen genom ämnen från maten som är bra för kroppen. Resterande icke önskade partiklar skickas ut med avföringen. Om tarmväggen är skadad och läcker finns en risk att den släpper genom oönskade partiklar ut i blodomloppet. Även tarmens egna bakterier riskerar att komma genom den skadade tarmväggen och ut i kroppen. Väl ute i kroppen leder ofta de oönskade partiklarna och bakterierna till någon form av inflammation och symptom. Läckande tarm har bland annat en koppling till glutenintolerans (celiaki) och flera autoimmuna sjukdomar.

Orsaker till läckande tarm

Det finns inte en orsak till läckande tarm utan det är en kombination av kost, toxiner, bakterier och stress. Kosten är kanske den största boven så därför kommer detta inläggs fokus att ligga där.

Tester

Det går att testa för läckande tarm med hjälp av urin- och/eller blodprov. Stewe Wright som själv besegrat stora mag-tarmbesvär och numera hjälper andra att reversera kroniska sjukdomar menar att man även kan ta reda på huruvida tarmen läcker eller inte genom att svara på några frågor. Fritt översatt från engelska lyder frågorna så här:

  1. Har du låg energi eller klagar på orkeslöshet?
  2. Har du överkänslighet mot någon mat?
  3. Har du några hudproblem som klåda, utslag, eksem, rosacea, acne, nässelutslag eller psoriasis?
  4. Har du några säsongsallergier, miljöallergier eller djurallergier?
  5. Upplever du att du är överviktig eller underviktig i förhållande till din längd?
  6. Upplever du ledvärk, muskelvärk eller artrit?
  7. Har du några matsmältningsbesvär som förstoppning, diarré, gaser, uppblåsthet, rapningar, sura uppstötningar, GERD eller IBS?
  8. Har du några hjärnsymptom som hjärndimma, kronisk huvudvärk, depression, ångest eller ADHD?
  9. Har du blivit diagnostiserad med inflammatoriska tarmsjukdomar som Crohns sjukdom, ulcerös kolit eller divertikulit?
  10. Har du någon av följande autoimmuna sjukdomar: Hashimotos, reumatoid artrit, systemisk lupus erythematosus (SLE), celiaki, MS eller diabetes typ-1?

Om du svarat ja på fråga 10 om autoimmuna sjukdomar eller har totalt 3 stycken ja-svar är det sannolikt att du har en läckande tarm.

Starta läkningen

Om du nu konstaterat att du uppfyller kriterierna och kanske har en läckande tarm behöver du inte tappa hoppet om att bli av med dina symptom. För det fina i tarmkråksången är att det går att rätta till ganska mycket genom aktiva kost- och livsstilsval. Cellerna i tarmen förnyas med korta intervaller så om du tar bort det som irriterar tarmväggen kan de nya cellerna reparera den. Nedan följer råd om vilken kost som kan vara lämpliga att följa för att läkning ska starta (självklart kan du följa råden även om du inte har en läckande tarm). För att kunna avgöra om en kostomställning gör någon nytta är det viktigt att ”hålla i” den en stund, förslagsvis 30 dagar. Mer om det nedan.

Kostråd vid läckande tarm

Följande råd syftar till att läka tarmslemhinnan och verka inflammationshämmande då läckande tarm och inflammation ofta går hand i hand. Tanken är att du enbart ska äta mat som främjar tarmhälsan under minst 30 dagar. Naturligtvis kan du fortsätta att äta enligt dessa råd livet ut, men om du vill introducera annan mat ska det alltså ske först efter 30 dagar. De första 30 dagarna kan du genomföra på egen hand, men en eventuell introduktion av andra livsmedel bör ske i samråd med en kost- eller näringsrådgivare.

Innan du ställer om din kost vill jag poängtera att ingen känner din kropp lika bra som du själv. Ingen annan än du själv kan avgöra om du blir hjälpt eller inte av att följa dessa råd. Därför uppmanar jag dig att känna in din kropp, skriva ner hur du mår och reflektera under tiden som du modifierar din kost. Det kommer kanske vara svårt ibland och kännas motigt att göra förändringar och bara du kan avgöra om det är värt ansträngningen. Jag tror dock inte att du har någonting att förlora om du följer råden under 30 dagar. Om du känner motstånd, stöter på frågor eller bara vill bolla lite tankar, är du välkommen att boka en konsultation med mig.

Återställ din kost

Råden utgår från en Primal kost/Paleokost och är i grunden naturlig, näringstät och giftfri. I tillägg är den mättande, antiinflammatorisk och med vissa justeringar kan den alltså hjälpa dig att läka läckande tarm.

Inledningsvis under 30 dagar kan kosten upplevas som strikt men det är viktigt att du inte gör några avsteg. Minsta lilla avsteg kan leda till stora negativa konsekvenser och dina symptom, som var på väg att försvinna, kan blossa upp likt förr. På sikt kan du lägga till fler och fler livsmedel som fungerar för dig, för att slutligen landa i en kosthållning som både är god och varierad. Men först ska du alltså återställa din kost, läka din tarm och minska inflammationen genom att följa nedanstående råd i 30 dagar, utan undantag!

DSC_0015

Ät obegränsat av följande livsmedel

Du ska inte bry dig om kalorier eller hur stor andel som kommer från fett, protein eller kolhydrater. Ät så mycket du vill av allt följande (självklart kan du behöva utesluta något om du vet att du lider av en matallergi).

Kött/fågel

Helst ska det vara viltkött och/eller kött från ekologiska gårdar där djuren fått beta gräs. Kött från vanlig ”köttproduktion” innehåller stora delar omega 6 från att djuren fått spannmål. Omega 6 kan öka inflammation vilket bör undvikas. Ät även lamm, fläsk och fågel från ekologiska gårdar.

Om du inte kan få tag i viltkött eller ekologiskt kött/fågel av hög kvalité, så betyder inte det att du inte ska äta kött. Sikta på det bästa köttet du kan få tag i och grubbla inte mer över det.

Fisk/skaldjur

Ät helst fet fisk som lax, makrill och sill. Undvik odlad fisk så långt det är möjligt (läs ordentligt på förpackningen och fråga säljaren).

Fett

Ät mycket nyttiga fetter som kokosolja, ister, och ghee. Dessa är näringsrika och smörjande för tarmen.

Inälvsmat

Lever är kanske det mest näringsrika och nyttiga du kan äta. Välj nötlever och kycklinglever från djur som mått bra, dvs. som fått beta/picka fritt och kommer från ekologiska gårdar.

Benbuljong

Benbuljong gjord på ben, benmärg, brosk och senor från djur som fått beta gräs är som balsam för din tarmslemhinna. Benbuljongen ska vara hemgjord och fri från tillsatser.

Rotknölar

Sötpotatis smakar fantastiskt och är mycket näringsrikt.

Grönsaker med lite stärkelse

Gurka, sallad, sparris, fänkål, dill, spenat, lök och andra grönsaker som är fattiga på stärkelse. OBS! Det finns vissa grönsaker du ska avstå från under 30 dagar, se mer nedan under rubriken nattskatteväxter.

Fermenterade grönsaker och frukter

T.ex. surkål (innehåller nyttiga bakterier för tarmen).

Salt och kryddor

Havssalt är ditt bästa val. Utöver det får du äta kryddor efter tycke och smak (ej curry), men absolut inte artificiella smakämnen eller glutamat.

Övrigt

Oliver, avokado, kokos, kokosmjölk.

Det var allt som ska utgöra basen i din kost under 30 dagar. Det kanske känns som ett litet utbud, men tänk på alla sätt man kan variera en kött- eller fiskrätt. Det är bara fantasin som begränsar dig.

Ät följande med måtta

Nu följer en rad livsmedel som du får äta under dessa 30 dagarna men bara med måtta. Det kan vara svårt att avgöra vad som menas med måtta så därför följer vissa anvisningar.

Processat kött

Korv och bacon m.m. är hårt processade livsmedel som du bör undvika. Om du inte kan avstå bör du sikta på så rena produkter som möjligt hög kötthalt och fria från tillsatser som socker, mjöl och soja.

Bär och frukt

Bär är nyttigt och att föredra framför frukt, men även något enstaka äpple eller liknande per dag är ok. Ät frukten och bären hela och inte pressade som juice.

Kaffe och te

Håll dig till 1 kopp per dag (vanlig kaffekopp alltså, ingen jättemugg) och undvik kaffe efter klockan 14.00.

Mörk choklad

70 % eller högre i små mängder (max en ruta per dag). Om det är svårt att hålla sig till bara en ruta är det bättre att skippa helt.

Avstå helt från följande

Till sist kommer här en lista på livsmedel som du ska avstå helt från under 30 dagar (många av nedanstående livsmedel bör du avstå från i all framtid).

Socker

Socker finns tillsatt överallt så håll dig till rena produkter och läs ordentligt på förpackningar.

Mejeriprodukter

Den här kan vara väldigt utmanande men håll dig från alla former av mejerier (undantaget ghee) under 30 dagar.

Spannmål

Hit räknas vete, korn, råg, havre, majs och ris. Avstå även från glutenfria varianter som quinoa, amarant och bovete. Det betyder alltså i praktiken att du inte får äta bröd, pasta eller annat som innehåller spannmål.

Växt och fröoljor

Växt och fröoljor är allt annat än nyttigt, även om de ofta framställs så. Avstå helt från dessa t.ex. margarin, majsolja, solrosolja, rapsolja (nej, inte ens kallpressad). Växt och fröoljor tillsätts ofta i allt möjligt så läs noga på etiketter.

Bönor och baljväxter

Avstå helt från t.ex. soja, ärter, linser och jordnötter.

Ägg

Ägg är näringsrikt och väldigt bra mat, men också ett livsmedel som kan vara problematiskt vid tarmbesvär. Avstå från ägg under de första 30 dagarna för att inte riskera att trigga igång en reaktion. Så småningom kan du introducera ägg försiktigt, men inte nu.

Nötter och frön

Nötter och frön är nyttiga och näringstäta men innehåller ämnen som kan trigga reaktioner med inflammation som följd. Avstå därför helt från nötter och frön under 30 dagar. Du kommer kunna introducera dessa längre fram.

Nattskatteväxter

Nattskatteväxter som t.ex. potatis, paprika, aubergine, chili och tomater innehåller ämnen som kan störa tarmens läkning och bör därför undvikas.

Sötningsmedel

Avstå både från naturliga och artificiella sötningsmedel. T.ex. majssirap, lönnsirap, honung, agave, xylitol, stevia, m.m.

Läsk, godis och annat skräp

Avstå från alla former av godis, kakor, läsk, saft, energidrycker, lightläsk m.m.

Alkohol

Avstå helt från alla former av alkohol under 30 dagar.

Restaurangmat

Avstå från restaurangmat under de första 30 dagarna. Det största problemet med att äta ute är att restauranger ofta lagar mat med växt- och fröoljor som är inflammatoriska. Om du absolut vill äta ute så fråga då ordentligt vilka ingredienser maten har och hur den är tillagad.

Halvfabrikat/processade livsmedel

Om ett livsmedel har en innehållsförteckning så kan det vara läge att undvika den. Tänk på att naturliga produkter som kött, fisk, grönsaker aldrig har någon innehållsförteckning. Läs på förpackningar och lär dig var skräpet gömmer sig. Några exempel är färdiga såser och kryddblandningar som ofta innehåller soja, socker eller gluten. Håll dig till ren mat och avstå från resten.

Avslutande kommentarer

Det var det mesta du behöver veta om kost för att starta läkningen av tarmen på egen hand. Om du vill kan du alltså fortsätta äta enligt dessa råd resten av livet. Om du däremot vill introducera en del livsmedel i din kost är det fullt möjligt efter 30 dagar. Dock bör en sådan introduktion ske under kontrollerade former och utvärderas noggrant.

Det finns även vissa kosttillskott, specifika livsmedel och livsstilsval som kan hjälpa dig att läka tarmen ännu mer effektivt. Rådfråga en kost- eller näringsrådgivare för ett individuellt upplägg kring detta.

Ovanstående råd i PDF-format om du vill ladda ner och ha tillgängligt. Kostguide vid läckande tarm.

Ha det så bra!


Det här inlägget är skrivet av Håkan Eriksson.

3 svar på “Att läka en läckande tarm.”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.