Kvällsrutinerna styr hur din nattsömn blir.

Allt vi gör påverkar något annat, antingen i positiv eller negativ riktning. Vår situation i just denna stund beror till stor del på våra tidigare handlingar. Man kan säga att ditt agerande idag kommer att ha en direkt effekt på ditt liv i morgon.

Genom att skapa goda vanor och alltid sträva efter att bli lite bättre varje dag kan vi sakta men säkert bygga en tillvaro fylld av energi och glädje. Jag tror att det är viktigt att skapa goda rutiner för att säkerställa att min situation inte ”bara blir som den blir”. Jag vill ha kontroll på vissa saker som t.ex. min kost, träning, stresshantering och sömn. Alla dessa nyss nämnda delar i livet är viktiga och möjliga att ta kontroll över genom att skapa strategier och goda rutiner.

Allt börjar med goda morgonrutiner och slutar med goda kvällsrutiner. Om man får till dessa två delar skapar man även bra odds för att resterande ingredienser i ett gott liv också ska falla på plats. Det är i alla fall min övertygelse. När det gäller morgonrutiner så syftar de till att få dig på bra humör och laddad med energi så att goda förutsättningar skapas för att resten av dagen ska bli bra. När det gäller kvällsrutiner är målet att komma ner i varv, bli avslappnad och harmonisk inför nattens sömn.

Hur det målet uppnås är individuellt och du får själv hitta ditt sätt, men jag tror att många av oss skulle kunna dra lärdom av våra förfäder när vi skapar våra kvällsrutiner. Särskilt när det gäller ljus/mörker, aktiviteter och mat.

Ljus/mörker

Det krävs ingen examen i kärnfysik för att lista ut att våra förfäder levde i takt med ljuset och mörkret. Människan har med största sannolikhet varit mest aktiv på dagen och vilat/sovit när det blivit mörkt. Kring ekvatorn, där människan har sitt ursprung, är dag och natt ungefär lika långa så det var naturligt att vakna i gryningen och söka skydd samt varva ner och sova vid skymning. Genom årtusenden har sedan människan spridit sig till både nordligare och sydligare breddgrader och därmed skapat nya förutsättningar när det gäller dagsljus och mörker. Vi nordbor är väl bekanta med den mörka vintern och den ljusa sommaren vilket kan skapa en del utmaningar för den som vill leva i takt med den ”naturliga dygnsrytmen”.

För att klara livet i norr under vinterhalvåret är vi i behov av artificiellt ljus, vilket kan vara ett orosmoln när det gäller god nattsömn. Blått ljus, särskilt sådant som vi utsätts för via skärmar, kan hindra produktionen av sömnhormonet melatonin. I tillägg kan just användandet av skärmar bidra till att vi får svårare att stänga ner och koppla av för kvällen. På sommaren är problemet omvänt och de ljusa nätterna kan göra att det blir svårare att somna.

Tips

Bestäm en tidpunkt då det är förbjudet att använda skärmar. Sätt klockslaget en bra stund innan du tänkt sova för att skapa förutsättningar för kroppen att ställa om till nattläge. Om du vill sova klockan 22.00 kan det vara lämpligt att förbjuda skärmar efter klockan 20.00. Det finns de som hävdar att gult ljus blockerar det negativa ljuset från skärmar, vilket kan uppnås genom att sätta på sig gula glasögon eller installera program på telefoner och datorer. Om det är något som funkar för dig kan du absolut köra på med de metoderna. Personligen har jag dock upplevt att jag lätt fastnar bakom skärmen oavsett om jag har gula glasögon på mig eller inte. Jag kanske inte får samma negativa effekter av det blåa ljuset, men jag sabbar ändå min nattsömn då det blir svårare att komma ner i varv. Jag gillar skärmfria kvällar av flera anledningar. Det skapar t.ex. utrymme för umgänge med familjen vilket gör mig lugn och harmonisk.

Andra metoder för att leva i harmoni med ljuset/mörkret är att tända mycket levande ljus, särskilt på vintern. Istället för artificiellt ljus kan vi väcka liv i urmänniskan inom oss genom att tända några stearinljus när eftermiddagen går över i kväll. Ännu bättre är såklart en livs levande eld om du har den möjligheten. Finns knappast något som skapar mer lugn och harmoni än att titta in i en sprakande eld.

På sommaren kan vi behöva stänga ute ljus genom att sätta upp mörkläggningsgardiner i sovrummet. Mörkt och svalt sovrum skapar goda förutsättningar för nattsömnen.

Aktiviteter

Det är många av oss som lever hektiska liv där varje vaken minut måste fyllas med aktiviteter för att vardagen ska gå ihop. Detta kan leda till att vi prioriterar aktiviteter sent in på kvällen istället för avkoppling. Lustfyllda aktiviteter är en stor del av livet, men inte bra om de påverkar sömnen negativt. Det kan vara frestande att delta i alla möjliga aktiviteter som sker på kvällstid. Allt från restaurangbesök men vänner och gymträning till föreningsaktiviteter och diverse kurser. Självklart är det viktigt att socialisera och göra saker som är roliga och utvecklande, men inte om de alltid sker på kvällstid.

Tips

Bestäm dig för att prioritera sömnen. Det kanske innebär att du då och då missar en aktivitet som sker på kvällstid. Det innebär dock också att du har mer energi för att delta i aktiviteter på morgonen då du är ”programmerad” att vara aktiv. Du kan t.ex. föreslå till din träningskamrat att ni ska träna klockan 07.00 istället för 20.00.

Se över var du har ditt engagemang. Finns det aktiviteter som du deltar i som egentligen inte fyller dig med glädje? Kan det vara så att du gör vissa saker bara föra att du borde och inte för att du vill? Rannsaka dig själv och se om du kan minska ner på mängden aktiviteter och på så vis få mer energi till sådant som verkligen är roligt, samt mer tid över för att prioritera sömnen.

Mat

Att vi generellt sett äter annan kost idag än vad våra förfäder gjorde är ingen hemlighet, men att vi förmodligen även äter vid andra tidpunkter är kanske inte lika självklart. Det är troligt att våra förfäder åt under dagen och lät matsmältningssystemet vila på natten. Det var lättare att tillreda maten i ljuset än framför en eld (på sin höjd). Det var också under dagen som själva insamlandet av maten skedde och därmed förmodligen en del ätande i processen.

Tips

Försök att inte äta för sent på kvällen. Om du siktar på att sova klockan 22.00 kan det vara lämpligt att inte äta något efter 18-tiden för att ge matsmältningssystemet en chans att lugna ner sig inför natten. Vi är naturligtvis olika men de flesta av oss klarar av långa perioder utan mat och det är inte farligt att vara hungrig. Komprimerade ätfönster (periodisk fasta) har tvärtom visat sig vara väldigt hälsosamt. Om du absolut måste ha något på kvällen kan en kopp örtte eller annan varm dryck vara lämpligt.

Hur spenderar du dina kvällar? Gör dina kvällsrutiner att du kommer ner i varv, blir avslappnad och harmonisk? Har du ens reflekterat över dina kvällsrutiner? Om inte, vad vill du implementera för rutiner för att få en bra start på dagen?

Ha det bra och sov gott!


Det här inlägget är skrivet av Håkan Eriksson.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *